Bruce Lee Pernah Tewas Dengan Mahaguru Silat Gayong ?

Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun.

Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.

Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja. I dah try sepak tapi tak bergerak pun.Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman(Gambar Bawah)

Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.


Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee.

Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.


Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut.

Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Senandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut.

Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya.)

14 comments:

benox said...

silat gayung memang hebat... macam datuk aku mempunyai 7 jenis silat termasuk silat cakar helang yang membuta kan mata dengan sekelip mata aku hanya diwaris kan silat ular,harimau,dan gayung oleh kerana tubuh badan saya kecil aku lah murid yang paling lemah ...sya mahu cuba 3gabungan silat ini untuk melawan siapa sahaja buli sya tapi orang tidak pernah pecaya sebab saya lemah orang melayu hebat... mempunyai dewa susuk . aku tak mengambil nya kerana salah di sisi agama dengan 3 gabungan silat ini saya pasti satu hari nanti saya akan mengalah kan semua pentunjuk kung fu dengan 150 langkah bertentangan!!

benox said...

taekwando,karate,jeet-kun-do,dan sebagainya jenis silat hanya satu yang terkuat 1000 silat hanya 7 yang terkuat tetapi orang yang membelajarinya akan mati serta merta apabila tersilap langkah.. silat cakar harimau manbuat kan jantung lemah,silat ular membuat kan diri anda sesat dan silat helang memutus kan urat otak, aku pernah merasainya sendiri... bila nak berlwan musuh akan tumbang tetapi diri anda sendiri akan seksa.. kerana datung moyang aku meninggal dunia kerana lumpuh seluruh tubuh kata nenek moyang aku diceritakan kepada nenek aku yang baru-baru meningal dunia , datuk moyang aku pernah menewaskan 5 ankkatan tentera jepun dengan mengunakan susuk kebal dan pelincah pinggang ... datuk moyang dan saudara sedara kami adalah keturunan ular.buaya sumpahan ini tiadak akan terhenti selagi tiada pewaris..

Anonymous said...

- pure BS -
Enuf of this nonsense about some silat or phillipine or indo crap trying to defeat the master.
Its as true as santa claus.

Anonymous said...

http://www.physical-exertion.com/bruce-lee-martial-arts/bruce-lee-vs-silat-master-is-a-myth/

Bacalah artikel yang lebih benar daripada cerita dongeng.

Anonymous said...

penipu gilerr lh.. tak da pun dalam sejarah bruce lee yang dia kelahi dngan org meelayu

Anonymous said...

memang dia pernah di tewaskan oleh pelbagai orng tapi tak de pun dalam sejarah di ditewaskan oleh org melayu

Anonymous said...

BABI, ini menipu punya la. sangat bodoh. Kalau you x tau cerita sebenar jgn la tulis. babi betul. http://ca.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100414154904AA4IjDb

Anonymous said...

CERITA PALSU

Anonymous said...

bodoh. Typical malay shit. Sya sdh banyak jumpa ini orang2 silat dan smua x boleh pakai. Ada mengaku guru tapi cepat pula tumbang. Melayu ni x ada lain dongeng saja tau. Kalau kau hebat tentu sdh ada juara dunia atau mma. Saya cuma tau karate dan tinju, selebihnya kajian sendiri. Tu pun x dpt kau makan? Inikan bruce lee pula? Sial punya mulut, bodoh. Belajar salah langkah terus mati konon? What bullshit. Bagus kau orang silat bodoh balik rumah goncang pelir la. Berhenti angan2 dan buat2 cerita la. Start usaha buat yg betul, faham bodoh?

Anonymous said...

pathetic one simply posted something merely based on rumors that are funnily laughable

Anonymous said...

eish.. betol ke ni?

Anonymous said...

kadang2 aku malu jugak jadi orang melayu. nampak sgt orang melayu ni menyedihkan. suka putarbelit cerita

Anonymous said...

Wkakakaak dasar cerita tolol dan konyol , sebagai penggemar sang legend , gue ngakak ngedengernya , mungkin guru loe itu meong abdul rawon gue bisa jamin ga sampe 10detik juga tewas , dan asal lo tau , pukulan bruce lee perdetik itu 10pukulan , dan sangat cepat bahkan kamera pun ga sanggup menangkap kecepatan gerak pukulannya. Bila 10detik x 10 , maka sudah 100pukulan yg mengenai wajah tuh meong abdul rawon. Bikin ngakak aja lu , bikin malu aja lu malay...wkwkwkwk kocak kocak...

nazriiiiiiii biring kunani said...

Bodoh punya anonymous!!!!!