Sanusi Dipecat

KUALA LUMPUR 9 Jun - Khidmat Tan Sri Sanusi Junid sebagai Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ditamatkan mulai 2 Jun lalu walaupun tempoh perkhidmatan beliau sepatutnya berakhir pada tahun 2010.

Menurut sumber, Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan telah dilantik sebagai Presiden UIAM yang baru bagi menggantikan Sanusi, (gambar) 65, berkuat kuasa pada tarikh yang sama.Mohd. Sidek, 57, dikatakan telah menerima watikah pelantikan tersebut yang ditandatangani oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah selaku Ketua Perlembagaan UIAM.

Selain itu, salinan watikah berkenaan juga telah dihantar oleh Rektor UIAM, Profesor Datuk Dr. Syed Arabi Idid kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr. Zulkefli A. Hassan.Menurut Perlembagaan UIAM, pelantikan Presiden universiti tersebut adalah di bawah bidang kuasa Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah selaku Ketua Perlembagaan UIAM.

Ketua Perlembagaan boleh melantik mana-mana individu sebagai Presiden UIAM yang menjadi kuasa prerogatif baginda.Walaupun tempoh perkhidmatan Sanusi berakhir pada tahun 2010, namun menurut Perlembagaan UIAM, kedudukan beliau selaku Presiden tidak semestinya tidak boleh diganti biarpun tempoh perkhidmatannya belum berakhir.

Sebelum ini, spekulasi timbul mengenai kedudukan Sanusi selaku Presiden UIAM berikutan tindakannya keluar daripada UMNO mengikut jejak bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.Malah terdapat beberapa pihak yang mendesak Sanusi supaya meletakkan jawatannya sebagai Presiden UIAM kerana tindakannya itu.

Bagaimanapun, bekas Menteri Besar Kedah yang menjawat jawatan Presiden UIAM sejak Februari 2000 telah mengadakan sidang akhbar mempertahankan kedudukannya.Beliau mendakwa tiada siapa yang boleh memecatnya sehingga tempoh perkhidmatannya tamat pada 2010.

dah ler tu...dah tua dah...dok kat masjid dah ler...tak yah ler nak berjuang lagi...zaman kegemilangan (kalau ada) dah berlalu lama dahhhhhhhhh

No comments: